Ako sa vyhnúť zdravotným komplikáciám z nesprávneho sedenia?

Vybrať stoličku s nami nebolo nikdy jednoduchšie, sme na trhu už 25 rokov.
V dnešnej dobe presedíme hneď po spánku najviac hodín z celého dňa. Potom sa nám často stáva, že sa to skôr alebo neskôr prejaví na našom zdraví.
Poznáte to, ráno vstanete z postele, po raňajkami sedíme cestou do práce, v práci presedíme väčšinu smeny a potom si sadneme opäť do auta alebo MHD, nakoniec po práci unavení padáme na pohovku.
Hoci uvedený príklad je extrémna, presedíme oveľa viac, než by sme mali.

Ľudské telo bolo vyvinuté od pradávna tak, aby mohlo odolať nástrahám, ktoré naše predkov prekvapovali každý deň. Pokiaľ takto geneticky vyvinuté telo nútite neprimerane dlho sedieť, navyše zle a na nekvalitné stoličku, bolesti sa dostaví veľmi skoro a s pribúdajúcim vekom je to len horšie.

Ako sa vyhnúť zdravotným komplikáciám z nesprávneho sedenia?

Ako sa vyhnúť zdravotným komplikáciám z nesprávneho sedenia?

Máme pre vás dobrú správu, väčšinu komplikácií totiž môžete vyriešiť správnym sedením a výberom kvalitnej stoličky. Zdravému sedenie sa venuje veľa štúdií, všeobecne platí, že komplikáciám spojeným so sedením predídete pravidelným pohybom, spánkom a práve výberom kvalitná stolička. Kancelárska stolička by mala spĺňať predovšetkým ergonomické vlastnosti, ktorým sa budeme v tomto článku zaoberať.

Rozdelenie kancelárskych stoličiek
Vyberáte Ak kancelársku stoličku, zo všetkého najskôr si musíte povedať, k čomu ju budete potrebovať a hlavne ako dlho na ňu budete sedieť. Parametre, podľa ktorých sa delia kancelárske stoličky sú predovšetkým, výška, váha, výšková nastaviteľnosť, výška sedadla, hmotnosť, podrúčky, šírka sedadla, hĺbka sedadla, materiál, kríž / kostra, mechanika, nosnosť, kolieska.

Rozdelenie podľa ceny

  • Lacná kancelárska stolička do 90 euro - lacná stolička môže vyzerať pekne, ale životnosť bude vzhľadom k použitým materiálom nižšia. Menej kvalitná je aj výplň, ktorá sa oveľa skôr osedí, môžu sa začať tvoriť žmolky a ošúchať sa farba. Tieto stoličky navyše nie sú vhodné na dlhodobé sedenie. Možnosti prispôsobenia sú tiež veľmi obmedzené. Pre dlhodobú prácu by sme odporučili sa pozrieť do ďalšej cenovej kategórie. Ak však viete, že na také stoličke neprosedíte veľa času, napr. Ju využijete k občasnému sedenie doma, potom nič nebráni tomu si lacnú stoličku zaobstarať.
  • Stredne drahá kancelárska stolička 90 euro - 260 euro - u stoličiek v strednej cenovej kategórii nájdete oveľa kvalitnejšie spracovanie a použité materiály. Stolička je vhodnejšie na dlhodobejšiu prácu a neopotrebuje sa tak, ako lacná kancelárska stolička. Pre správnu ergonómiu sedenia máte viac možností nastavenia (výška sedu, operadla, posuv sedadla, synchrónne machanika atď.). Tieto stoličky majú aj oveľa dlhšiu životnosť a poskytnú pohodlie pre plnohodnotnú prácu.
  • Drahá kancelárska stolička - 260 euro a viac - Väčšina drahších kancelárskych stoličiek má výbornú ergonómiu pre sedenie, veľa možností nastavenia, ale to čo je na týchto stoličkách tak drahé je kvalita spracovania a použité materiály. Zdravotné kancelárska stolička poskytne oporu v oblastnej bedier a krčnej chrbtice, sedák umožňuje naozaj dlhodobé sedenie. Tieto stoličky v pohode zvládnu aj 24h prevádzku bez známok opotrebenia. K voľbe takejto stoličky prichádzajú často zákazníci už so zdravotnými problémami, spôsobenými sedením na nekvalitné lacné stoličke. Pritom by sa dali tieto problémy jednoducho eliminovať voľbou lepší a kvalitnejší stoličky.

Rozdelenie podľa parametrov

Kancelárska stolička sa dá väčšinou prispôsobiť postave svojho majiteľa. Ďalšie parametre, ktoré by mala mať kvalitný kancelárska stolička si popíšeme nižšie:

  • Polohovacie mechanika - ako vyplýva z názvu, polohovacie mechanika zaistí nastavenie správnej polohy stoličky. Mechaniku môžeme rozdeliť na Synchrónne, ktorej mechanizmus zabezpečí stabilné kopírovanie operadla s chrbtom užívateľa. Asynchrónne mechanika umožňuje nastaviť sklon a polohu operadla aj sedadla nezávisle na sebe. V praxi to vyzerá tak, že si nastavíte sklon sedáka a operadlo sa môže pohybovať a kopírovať tak pohyb používateľa.
  • Hĺbka a posuv sedadla - táto funkcia je iba u niektorých typov mechaník, kedy je možné nastaviť zmenšenie alebo zväčšenie hĺbky posedu v závislosti na váhe a výške užívateľa.
  • Nastaviteľná bedrový opierka - bedrová opierka ponúka ako vertikálny hĺbkové nastavenie. Bedrová opierka zvyčajne funguje mechanicky a je zabudovaná v operadle chrbta. Bedrová opierka je dôležitá najmä v prípade, ak máte problémy s bedrovou chrbticou. Bedrová opierka by užívateľovi mala príjemne doliehať na bedrovú časť chrbta a predchádzať tak bolestiam.
  • Opierky / podrúčky - slúži hlavne pre úľavu chrbtice, ktorá trpí váhou od rúk. Pocítite predovšetkým u dlhšej práce. Výška poruček by mala byť mierne pod úrovňou pracovnej dosky stola a lakte by mali byť približne v uhle 90 °.
  • Kolieska - u väčšiny stoličiek sú základné plastové kolieska, tie však môžu poškodiť niektoré typy podláh ako plávajúce alebo drevené. Na tieto typy podlahy je preto vhodné si dokúpiť pogumované kolieska. Ďalšie s čím sa môžete stretnúť sú záťažová kolieska, ktoré znesú väčšiu váhu prípadne brzdené kolieska a kolieska s brzdou.


Ako postupovať pri výbere kancelárskej stoličky

Pri výbere kancelárske stoličky sú dôležité jej ergonomické vlastnosti i kvalita spracovania. Avšak pre mnoho ľudí je hlavným parametrom cena.

Myslite vždy na to, že zdravie máte len jedno, a práve kvôli podlomenému zdraviu sa ľudia uchyľujú k nákupu drahšie stoličky, pritom by nákupom stoličky v strednej kategórii týmto problémom mohli predísť. Ak sedíte 6 a viac hodín denne, investujte do kvalitnej kancelárskej stoličky, predídete tak prípadným budúcim zdravotným komplikáciám. To vám ušetrí oveľa viac peňazí, než koľko by ste ušetrili na lacnejšie stoličke.

Volajte: Po-Pia 8.00 - 11.30 a 12.30 - 21.00
+ Soboty, nedele a sviatky 8.00 - 21.00 alebo vám radi poradíme na online chat

 

V porovnávači máte    produktZobraziť
Zmazať všetko
Načítám zboží...
HORE
zoom image