Bolí vás chrbát?

Bolí vás chrbát?


Človek prechádza vývojom, ktorý prebieha pozvoľna a hlavnou príčinou tohto ako telesného, ​​tak duševného pretváranie sú zmeny v prostredí, v ktorom žijeme. Tento vývoj nie je vlastne ničím iným ako prispôsobením sa zmenám tak, ako potrebujeme pre naše optimálne prežitie.

Keby napríklad nastálo prudko klesla vonkajšia teplota, najskôr by sme postupne obrastený hustejšími chĺpky a vytvorili si väčšie zásoby podkožného tuku. Táto zmena je príkladom našej prirodzenej adaptácie.

Pokiaľ dochádza k zmenám pozvoľna, dokážeme na ne reagovať a prispôsobiť sa postupne tak, aby sme prežili. Keď ale dôjde napríklad v dôsledku živelnej prírodnej katastrofy k rýchlej zmene prostredia, nie je na pozvoľnú adaptáciu čas a máme veľký problém. Tieto problémy neraz v histórii spôsobili človeku útrapy, ktorým čelil veľmi ťažko alebo je mnohokrát ani celkom nezvládol.

Zrýchlený vývoj okolo nás v súčasnej dobe prináša zmeny veľmi rýchlo za sebou. V poriadku desiatok rokov nastáva premena, ktoré v minulosti trvala stáročia alebo tisícročia. Táto rýchla evolúcia skracuje čas na našej vlastnej adaptácii.




Viem ako sedím?

Bolí vás chrbát?

 

Sed dlhé stáročia patril k polohám v ktorých telo človeka odpočívalo. Pri sede došlo k "rozdeleniu" tela na dve časti, ktoré na čas obmedzili svoju vnútornú komunikáciu a začali každá pracovať v inom režime.

  1. z aktívneho účastníka diania okolo nás sa stáva pasívny pozorovateľ

  2. svaly zníži svoje napätie, pretože nemusia niesť celú váhu tela ako pri chôdzi, v aktívnej prevahe je horná polovica tela (drží stabilitu) a v pasívnej prevahe sú nohy a zadok (odpočívajú)

  3. dýchanie sa výrazne obmedzí oproti chôdzi a dôjde k spomaleniu a zníženiu pľúcnej ventilácie (výmeny vzduchu v pľúcach), dýchame veľmi plytko s ramenami zvesenými dole a pľúca sú uväznené v malom priestore

  4. srdca znižuje svoj výkon oproti chôdzi a prispôsobí ho malému obehu kyslíka a zníženým energetickým potrebám tela, podobne ako pri spánku

  5. rovnako ako dýchanie sú na tom aj ostatné telesné funkcie, najmä stlačené vnútorné orgány tráviaceho traktu, obličky, pečeň; v sede sa im nepracuje ideálne

V porovnávači máte    produktZobraziť
Zmazať všetko
Načítám zboží...
HORE
zoom image