Rozdiel medzi mechanikami

MECHANIKY

Houpací echanika na kancelářskou židli nebo
        křeslo

Hojdacia mechanika na kancelársku stoličku alebo kreslo
Mechanika je jednou z najdôležitejších častí každej stoličky. Pomocou mechaniky ovládate zdvih stoličky a tiež spája sedák s operadlom. Práve typ mechaniky ovplyvňuje možnosti nastavenia mnohých parametrov na stoličku tak, aby vám výrobok pri sedení poskytoval maximálny komfort. Existuje mnoho typov mechanik, pokúsime sa vám ich funkcie stručne priblížiť.

Základné typy mechanik:
                                                                                                                               
Operadlo napevno - LAMA
Je najjednoduchšia mechanika používaná predovšetkým u najlacnejších modelov kancelárskych stoličiek, poprípade detských stoličiek. Tento typ "mechaniky" neumožňuje nastavenie sklonu operadla, ani jeho hĺbku, tj. Vzdialenosť operadla od sedáku. Nastavenie výšky operadla je možné. Tieto mechaniky sa používajú predovšetkým u detských stoličiek alebo u veľmi malých stoličiek vhodných tam, kde sa sedí naozaj málo.

Kĺbová mechanika
V súčasnosti najrozšírenejší typ mechaniky. Táto mechanika sa dodáva k väčšine dnes vyrábaných stoličiek nižšej triedy. Kĺbová mechanika umožňuje hĺbkové nastavenie operadla, sklon operadla aj nastavenie výšky operadla. Najväčšou nevýhodou tejto mechaniky je predovšetkým nutnosť častého doťahovania skrutiek, ktoré držia základovú dosku k samotnému sedadla stoličky, ďalej skrutky sedadla a operadla.
 
Hojdacia mechanika
Jednoduchá mechanika používaná predovšetkým u kancelárskych kresiel. Tieto mechaniky umožňujú väčšinou len húpanie na kresle s možnosťou nastavenia tuhosti mechaniky podľa hmotnosti užívateľa - teda nastavenie sily protiváhy, alebo zablokovanie v základnej sediacej polohe.
Nastavenie sily protiváhy vykonáme otáčaním skrutky pod sedadlom - uťahovaním skrutky nastavujeme väčší odpor mechaniky pri hojdaní, a povoľovaním skrutky docielime opačného účinku. Ak máte väčšiu hmotnosť, je potreba skrutka utiahnuť, aby Vám mechanika poskytla adekvátnu oporu.
Ak máte menšiu hmotnosť, je naopak potrebné mechaniku povoliť, aby ste sa na stoličke vôbec mohli hojdať. Niektoré křeslové mechaniky umožňujú aj aretáciu vo viacerých polohách. Drvivá väčšina kresiel má jedného spoločného menovateľa - a to pevne spojenú sedacia časť s operadlom. Nie je preto možné nastaviť len sklon operadla.
 
A-synchrónna mechanika
Typ mechaniky, ktorá umožňuje nezávisle od sklonu a polohe operadla nastaviť sklon sedáku a nezávisle na sklonu sedáka umožňuje nastaviť sklon operadla.
Táto mechanika umožňuje rôzne nastavenia vo viacerých pozíciách.
Asynchrónne mechaniku obyčajne ľahko spoznáte podľa troch ovládacích pák. Jedna páka umožňuje nastavenie výšky celej stoličky, ďalší páčka väčšinou ovláda naklápanie sedáku a poslednou pákou sa ovláda nastavenie sklonu operadla. Niektoré asynchrónne mechaniky okrem nezávislého nastavenia sklonu sedáka a operadla umožňujú aj nastavenie prítlaku operadla na chrbát užívateľa. V praxi to vyzerá tak, že si možno nastaviť sklon uhla sedadla a operadlo sa môže pohybovať voľne a kopírovať tak pohyb sediaceho. Tento pohyb je možné ešte redukovať pomocou skrutky nastavením sily prítlaku. Takýto mechanizmus je v podstate kríženec synchrónneho a asynchrónneho mechanizmu.

Synchrónna mechanika
Synchrónna mechanika je typ mechaniky s vynikajúcimi ergonomickými vlastnosťami, u ktorej si nastavíte sklon operadla v určitých pozíciách. Túto mechaniku je možno nastaviť do ľubovoľnej ideálnej polohy, ktorá vyhovuje užívateľovi, prípadne možno využívať dynamických vlastností mechaniky, kedy užívateľ nemá operadlo zaaretované, ale môže sa na stoličke pohybovať, a mechanizmus zaisťuje stále kopírovanie operadla s chrbtom používateľa v synchronizované súčinnosti s funkciou naklápanie sedáku .
Súčasťou väčšiny synchrónnych mechaník je skrutka, pomocou ktorého je možné veľmi ľahko nastaviť tuhosť pohybu mechaniky v závislosti od hmotnosti užívateľa - tzv. Nastavenie protiváhy - ako ťažko sa človek na stoličke môže hojdať. Synchrónne mechaniky sú všeobecne veľmi kvalitné ako funkciami, tak prevedením, a sú určené na dlhodobé náročnej kancelárskej práci.
 
Posuv sedáku
Niektoré typy synchrónnych a asynchrónnych mechanik sú vybavené funkciou posunu sedadla.
Táto funkcia zaisťuje zmenšenie, alebo zväčšenie hĺbky posedu v závislosti na individuálnych telesných proporcií rôznych užívateľov stoličky.
 
Mechanizmus UP-DOWN
Jedná sa o sofistikovanejšie spôsob nastavenia výšky operadla. U kancelárskych stoličiek nižšej triedy s kĺbovou mechanikou sa nastavuje výška operadla pomocou skrutky, ktorý zabezpečí operadlo vo zvolenej polohe.
U operadiel vybavených mechanizmom UP-DOWN žiadne podobné skrutky nie sú. Vnútri operadla je časť s rôznym počtom zubov, ktoré zaisťujú výšku operadla vo zvolenej polohe. Výška operadla sa dá pohodlne nastaviť, bez toho je nútený používateľ vstať zo stoličky. Jednoducho uchopí operadlo a ťahom smerom nahor si zvolí správnu výšku operadla. Ozubený mechanizmus umožní posunutie a nastavenie operadla nahor, nie smerom nadol. Až po prekonaní všetkých zubov dôjde k uvoľneniu a operadlo samovoľne zíde dole do základnej polohy, odkiaľ možno opäť vykonať nastavenie jeho výšky.

 

 

 

PIEST

V porovnávači máte    produktZobraziť
Zmazať všetko
Načítám zboží...
HORE
zoom image